Objecten Stadsmuseum Vollenhove
 → 
 →  [Object 600226]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object : 600226
 
Titel : Hartsvanger in schede
Vervaardiger :
Datering : voor 1800
Beschrijving : Een hartsvanger met bijbehorende schede. Materiaal van de kling: staal. Materiaal van het gevest: metaal met hertshoorn beslag. Metalen versierselen op het gevest. Het gevest heeft de afbeelding van een wild zwijn. De metalen pareerstang eindigt aan de rechterkant in een eikel. De bovenkant van de schede heeft twee inkepingen waarin mes of dolk kan worden gestoken. Materiaal van de schede: leer met aan boven- en onderkant zilver beslag. Aan de bovenkant is het beslag versierd met een eikel. Aan de onderkant is het beslag versierd met een eikel aan een blad. De merktekens zijn van voor 1800. Op het zilverbeslag van de schede staan aan de bovenkant en de onderkant toetssteken, het ijkkantoor maakt deze toetssteek om het zilvergehalte te controleren.
Het wapen was eigendom van baron Anthony Sloet van Oldruitenborgh (1769-1853) die de dit en de andere wapens o.a. gedragen zal hebben bij zijn uniform van prefect van het paleis (Huis ten Bosch) van koning Lodewijk Napoleon en bij zijn uniform van kamerheer-van koning Willem I. Dit en de andere wapens van dezelfde verzameling hingen destijds op Oldruitenborgh in het "kantoor'" van Anthony baron Sloet van Oldruitenborgh
(1851-1935),die van 1885-1913 burgemeester van Stad- en Ambt-Vollenhove was. Dit vertrek bevond zich op de eerste verdieping van de uitbouw aan de achterzijde.
In het midden van dit kleine vertrek bevond zich een omvangrijk schrijfbureau. Aan de achterwand was een rek met verschillende soorten geweren. Aan de rechter en linker wand hingen driehoekige rekken: rechts met de sabels, links met de degens.
Dit wapen is geen degen maar een "hartsvanger", d.i. een tweesnijdend jachtmes voor de hertenjacht. Aan beide rekken hingen drie pistolen. Eind 1944 werden Duitse troepen in Oldruitenborgh ingekwartierd en moesten de bewoners, de familie Stroink en jonker Tony Sloet, het huis verlaten. De wapens zijn toen "ondergedoken".
 
Collectie : Adel
Deelcollectie : Oldruitenborgh
Categorie : Wapens en munitie
Subcategorie : Zwaarden
Materiaal : Metaal
Trefwoorden : hartsvanger
Afmetingen : 82,5 totale lengte
 
 

     

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 14 maart 2021