Objecten Stadsmuseum Vollenhove
 → 
 →  [Object 600087]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object : 600087
 
Titel : Dakloodje van Sint Nicolaaskerk
Vervaardiger :
Datering : ca 1850
Beschrijving : Dakloodje, schildvormig, met insciptie P.H. Vos te Zwolle. Ook voorzien van zijn gereedschap als afbeelding. Ook: traceerloodje, dakloodje. Trotseerloodjes zijn dubbel gevouwen platte stukjes lood in schildvorm, die spijkers door een loodslab of door de dakbedekking moeten beschermen tegen roest en de door de spijkers ontstane gaten moeten bestermen tegen intrede van water. Ook voorkomt het trotseerloodje het opwaaien van de loden stroken en loketten. Het trotseerloodje wordt daartoe boven het spijkergat over de spijker gesoldeerd. Trotseren betekent weerstaan, het hoofd bieden.
Bij leien daken werden trotseerloodjes gebruikt in de loodslab bij de dakrand. Ook kwamen trotseerloodjes voor op zijkanten van dakkapellen en op vele plaatsen waar lood of zink met spijkers vastgezet werd.
De trotseerloodjes werden in vroeger tijden ook gebruikt als een soort visitekaartje van de loodgieter, door plaatjes te gieten voorzien van zijn naam of initialen, en vaak met zijn gereedschap als afbeelding. Ze fungeerden als een soort meesterteken. De oudst bekende trotseerloodjes dateren uit het eind van de 16e eeuw (Kluunder en P.P. Steijn). Dit dakloodje is afkomstig van de loden dakgoten van de Grote of Sint Nicolaaskerk te Vollenhove.
 
Collectie : Kerk en geestelijkheid
Deelcollectie : bodemvondst
Categorie : Gebouwen
Subcategorie : dakbedekking
Materiaal : Lood
Trefwoorden :
Afmetingen : 6x7
 
 

Vorige object   Volgende object

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 20 maart 2020