Beeldbank Stadsmuseum Vollenhove
 → 
 →  [Fotonummer 102140]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : 102140
 
Titel : Passagiersboot NOP II
Plaatsnaam : Noordoostpolder
Adres (of locatie) : Buitengaats
Datering : 1944
Omschrijving : Deze boot vervoerde polderwerkers van en naar Zwolle. De boot ligt hier aangemeerd bij de Centrale Werkplaats in de polder, vlak bij de brug naar Vollenhove. Zie ook 102139.
Er waren twee boten, de NOP II werd gehuurd nadat de NOP moest worden opgelegd. Zie ook 102139 met uitgebreide toelichting, en zie ook 102141 voor de personeelsleden.

In de krant stond:
Boven het kamp van den N.O. Polder bij Vollenhove vliegen loom een paar meeuwen. Zwaar op de vleugels en zonder geluid. Het zijn geen gewone meeuwen, die krijsend en hongerig hun voedsel moeten zoeken. Nee, deze dieren zijn gezellig dik, wel doorvoed en welhaast vadsig lui. Zoo gezegd een paar van de betere meeuwen. Ze hoeven geen honger te lijden in dit kamp waar de kok juist bezig is 1300 kg aardappelen te koken voor de ruim 300 man sterke kampbevolking Met lange wiekslagen deinen ze verder tot boven een lange file mensen, die ze een krassende afscheidsgroet meegeven. De eerste man in die file stond er al om ťťn uur, de laatste heeft zich even voor het vertrekuur van de bus, n.l. twee uur aangesloten en telt met een benauwd hart zijn voorgangers. Zal hij nog mee kunnen of zal hij zijn verblijf in Vollenhove gedwongen enige uren moeten rekken?
Nu is Vollenhove een aardig stadje, maar men wil toch wel weer eens weg. En dat kostte tot dusverre nog wel eens moeite. Doch deze moeilijkheid is thans opgelost De nieuwe bootlijn Zwolle - Vollenhove is in gebruik genomen en twee keer per dag vaart een snelle boot die 300 passagiers kan bergen, het traject heen en terug. Twee uur en een kwartier duurde de eerste tocht, die een groot aantal officiŽle en onofficiŽle genodigden meemaakten. In Vollenhove sloeg een gevulde fles tegen de voorsteven, zooals dat bij een goede in gebruik name van een schip hoort en mevrouw Boltje doopte deze nieuwe aanwinst van den polder de N.O. P. (de Noordoostpolder). Het doopfeest werd in gepaste stemming gevierd en zoo werd deze eerste reis van den NOP een zeer geslaagde. Het was Niet On-Plezierig zooals vele malen betoogd werd, de NOP was in haar nopjes en de vele passagiers zullen in de toekomst de woorden van den enkeling wraken, die op den eersten tocht dorst zeggen Niet Over Praten.
(Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 19-02-1944)
 
Vervaardiger/uitgever   :
Collectie : Streek
Rubriek : Boot
Subrubriek : onbekend
Medium : Digitaal
Achterkant afbeelding :
Afmeting :
Toestand :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 11 mei 2021