Stadsmuseum Vollenhove

Stadsmuseum Vollenhove

Werkgroep Agrarisch Erfgoed

Startpagina Boerderijen Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Leeuwte 8   (in veld: Adres)     

Aantal gevonden objecten : 1   (uit: 12)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Recordnummer: 0012  
Leeuwte 8
Leeuwte 8 -- Sint Jansklooster          
In 1907 koopt Hendrik Jacobszn Prins een deel van de boomgaard van Jannes Teuniszn Mooijweer (Leeuwte 10). Hij zal daar in 1910 een huis bouwen. In 1924 bouwt Hendrik een schuur met stal aan het huis. Het boerderijtje bezat deeldeuren aan de westzijde direct achter het woongedeelte. In het voorhuis waren twee kamers. De voordeur kwam uit in de kamer aan de oostzijde. In de kamer aan de westzijde waren bedsteden boven een kelder.

In 1947 neem zoon Egbert Hendriks Prins de boerderij over. Hij was getrouwd met Hendrikje Peters Bruintjes. Egbert was naast keuterboer ook melkrijder met paard en wagen.
Na Egberts vertrek in 1963 – in het kader van de ruilverkaveling- naar een boerderij in Haute (Friesland) koopt Jan van der Linde (landbouwer), die getrouwd was met Lena Vis, de boerderij. Jan verbouwde toen de boerderij en liet ook de hooikapberg (zie foto 2) ombouwen tot een schuur waar hij kalveren vetmestte.
In 1970 wordt de boerderij overgedaan aan Jan Klaaszn van der Linde (een neef?) die getrouwd was met Grietje van Benthem. Maar Grietje had het daar niet naar haar zin en de boerderij werd in 1971 doorverkocht aan Nettert Winter, getrouwd met Willempje Lassche. Nettert is de eerste van de bewoners die niet als “landbouwer” ingeschreven staat. Maar ook hij zou -naast z’n werk als melkrijder- jarenlang kalveren vetmesten in het achterhuis en in de schuur naast het huis. Bij een storm in 1975 stortte het voorste deel van de schuur in en liet hij deze aan de achterkant van het nog overeindstaande deel van de schuur weer opbouwen.
In 1989 wordt het huis opnieuw verbouwd o.a. kamers boven, voordeur verplaatst e.d. (met aanpassingen in de gevel) (zie foto 4).
 

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 27 april 2022